3D Competitie succes!

Drie verenigingen van Rayon 2 slaan de handen ineen

eendrachtoude doelenravenstein

Er is al een aantal keren over gesproken, maar uiteindelijk zijn we in 2014 gestart met een eerste opzet voor een geheel competitie in de handboogsport. De start van de eerste 3D competitie van Nederland. Afgelopen november is het 2e competitiejaar tot een eind gekomen. Met een groot succes!

De 3D competitie is een samenwerkingsverband tussen 3 verenigingen, Oude Doelen uit Roosendaal, Hbs d’ Eendracht uit Vlissingen en Schutterij Ravenstein uit Kloetinge.

De 3D discipline wordt vooral  beoefend in georganiseerde toernooien in het hele land en zelfs buitenland. 3D is booming en groeit. Tegenwoordig is er elk weekeinde wel een 3D toernooi. Maar een regionale 3D competitie  was er echter nog niet. De drie verenigingen in rayon 2 gaven daar gehoor aan en kwamen met een 3D competitie.

VAN RONDJE IN DE WEI NAAR GEORGANISEERDE COMPETITIE.

Het is allemaal begonnen door onderling wat te schieten. Een klein rondje in een wei met over het algemeen zelf gemaakte doelen en een paar officiële 3D targets. Samen met de opgestarte 3D commissie bij Schutterij Ravenstein groeide het rondje in de wei uit tot wat grotere 3D toernooitjes op uitnodiging. Bij schutterij lokken we dan eerst de aanwezige schapen uit de wei naar een andere weide om voldoende ruimte voor doelen te creëren. Zo ontstaat dan ook het ‘Rondje in de Wei” wat ondertussen een begrip is geworden in onze regio.

Bij d’Eendracht in Vlissingen startte Tonny Wesselink met eenzelfde opzet. D’Eendracht had natuurlijk al heel wat ervaring met het organiseren van grote toernooien. Rond het Fort Rammekens (3D NK in 2012)  en in het Veerse bos. Na een aantal edities hoorden we geluiden om wedstrijdjes wat meer op georganiseerde wijze uit te voeren.Bij de vraag om meer vastigheid en structuur in de onderlingen 3D toernooien ontstond dus het idee voor een 3D competitie. Om wat meer draagvlak te krijgen is een derde vereniging gezocht. Jan Bosma en Bert van Eekelen van Oude Doelen waren direct enthousiast. Al moesten ze eerst een plekje zoeken waar ze de wedstrijd konden organiseren.

We besloten begin 2014 een proefwedstrijd te organiseren bij D’Eendracht, 2 keer 14 doelen. De 1e ronde volgens het 3 pijlen systeem en de 2e ronde, van een ander geplaatste plok, volgens het Hunter systeem. Na de proefwedstrijd hebben we een evaluatie gedaan en de 3D competitie op basis van het IFAA reglement vorm gegeven. Voor de veiligheid en de beschikbare ruimte is gekozen om geen compound klasse toe te staan en voor het traditionele karakter van onze sport te gaan.

3D COMPETITIE IN HET KORT

Er worden 5 wedstrijden georganiseerd; 2 wedstrijden elk door D’ Eendracht en Schutterij Ravenstein en 1 wedstrijd door Oude Doelen. Van de 5 wedstrijden dienen er voor eindklassering minimaal 4 wedstrijden te worden geschoten. Bij 5 geschoten wedstrijden wordt de laagste score verwijderd.

PUNTENTELLING

Bij de drie pijlen ronde, mag elke deelnemer maximaal 3 pijlen per doel schieten, waarna de eerst scorende pijl genoteerd wordt. Bij de Hunter ronde mag de deelnemer maximaal 1 pijl per doel schieten. Kleine kill is 20, grote kill(vital) is 16 en treffer(wound) is 10 punten.

Er wordt geschoten in verschillende klassen zoals vermeld in het reglement.

  • FSR – Freestyle recurve
  • BBR – Barebow recurve
  • BHR – Bowhunter recurve
  • LB – Longbow
  • HB – Historische boog

GEMOEDELIJKE SFEER

Over het algemeen begint de wedstrijd om 10 uur ’s ochtends. Na de 3 pijlen ronde is er een gezamenlijke lunchpauze. Dit geeft deze dag een zeer gemoedelijke en gezellige sfeer. De 2e ronde begint  rond 13:30 uur van dezelfde plok als waar men de 1e ronde was gestart. Rond 15:30 uur zijn de meeste schutters terug en de scorebriefjes ingeleverd. Er zijn prijzen voor iedere individuele wedstrijd, waarbij de uitslag door slim programmeerwerk van de organisatie snel na afloop bekend is.

We hopen dat meer regio’s dezelfde opzet voor een 3D competitie invoeren, dan komen we ooit nog eens tot een echte Rayon/Nederlandse competitie. Wie weet wat de toekomst brengt, maar voor ons is dit al een succes!

WIL JE MEER WETEN OVER 3D COMPETITIE?

Neem dan contact op met een van de onderstaande verenigingen:

  • Schutterij Ravenstein-Kloetinge: info@schutterij-ravenstein.nl
  • HBS D’eendracht-Vlissingen: info@handboogvlissingen.nl
  • Oude doelen-Roosendaal: oudedoelen1778@hotmail.com

UITSLAG 3D COMPETITIE

www.woodenarrows.nl

TEKST: Humphrey Scholten (digitale edit door Edwin van Luijk)

Foto Impressie: klik foto’s voor grotere weergave

bob

DE mannen achter het initiatief:

Hans Bolink, Humphrey Scholten van Schutterij Ravenstein

Tonny Wesselink, Bob Milner van HBS D’Eendracht

Jan Bosma, Bert van Eekelen van Oude Doelen.

(Bert van Eekelen ontbreekt op de foto).

foto1

foto2

foto3

foto5

foto4